Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 19 lis 2018, o 11:57



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
Wyswietlacz biegów by Soldyy 
Autor Wiadomość
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 20:18
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Post Wyswietlacz biegów by Soldyy
Troszkę się bawiłem z tego typu układzikami. Zmontowałem wyświetlacz biegów na mikroprocesorze atmega8 - tym samym co w linku podanym przez Zvierzaka, tylko o wiele mniejsze. Układ mierzy prędkość i obroty silnika a następnie przelicza ich stosunek i oczywiście na tej podstawie wyświetla bieg. Nie wiem Zvierzaku czy akurat zwróciłeś uwagę, ale miałem go już zamontowanego na zlociku. Wieczorem umieszczę więcej info, bo teraz trzeba zmykać na zlocik :D


Instrukcja montażu:
http://www.sendspace.com/file/t47gd8

Dodatek do instrukcji:
http://www.sendspace.com/file/iba0j8

_________________
SV1000S K3
Za motórem panny sznurem :->


Ostatnio edytowano 30 mar 2011, o 16:01 przez soldyy, łącznie edytowano 1 raz



9 maja 2010, o 10:08
Zobacz profil
przewrotowiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 07:43
Posty: 832
Lokalizacja: Świdnik
Płeć: mężczyzna
Moto: 1100xx
Post Re: Wyswietlacz biegów
Nie zwróciłem uwagi, patrzyłem na inne odpicowane detale w twojej SVale :)

_________________
SV 650S K5 CBR 1100xx Obrazek
http://motocyklem.eu


9 maja 2010, o 10:22
Zobacz profil WWW
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 20:18
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
Trochę się zeszło z tą moją odpowiedzią, ale wyświetlacz ukończony i sprawny toteż mogę dokładnie opisać. Fotki na motórze wkrótce, teraz tylko biurkowe. Ogólnie rzecz biorąc zrezygnowałem z przeliczania przełożeń na rzecz mierzenia napięcia na czujniku biegów. Układ zaopatrzony jest w mikroprocesor Atmega8L, który zajmuje się wszystkimi nieprzyjemnymi obliczeniami itp itd :D.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyświetlacz cudnie działa w SV1000S. Jakby ktoś miał czas i chęci to mogę pomóc w budowie układu czy programowaniu.

_________________
SV1000S K3
Za motórem panny sznurem :->


18 maja 2010, o 22:53
Zobacz profil
spamOWCA
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 10:38
Posty: 7686
Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Płeć: mężczyzna
Moto: BMW + szpera :)
Post Re: Wyswietlacz biegów
Soldyy jak zapytam od czego ten przycisk tam jest??? Czyżby to było do programowania.

_________________
Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770


19 maja 2010, o 10:19
Zobacz profil
mundrek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50
Posty: 1758
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: mężczyzna
Moto: sv1k/ 748SP
Post Re: Wyswietlacz biegów
Soldy - powiedz za ile gonisz taki wyświetlacz, bom ja też sv1000s prowadzę :)

_________________
I wy, o których zapomniałem,
Lub pominąłem was przez litość,
Albo dlatego, że się bałem,
Albo, że taka was obfitość...


19 maja 2010, o 11:52
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 20:18
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
@Owca - owszem, przycisk jest do programowania przełożeń. Jeśli czujnik położenia skrzyni biegów w SV650 działa też na zasadzie różnych rezystancji to spokojnie będzie działać.

@lpt - nie za bardzo mam czas żeby takie wynalazki produkować ;) W wakacje ok, teraz muszę sesje jakimś wielkim cudem zaliczyć ;)

edit:



Obrazek

Sorry, że filmik gorzej niż zły, ale robiony telefonem, do tego musiałem sobie go jakoś trzymać :P Coś tam trochę widać jakby nie było ;)

_________________
SV1000S K3
Za motórem panny sznurem :->


19 maja 2010, o 16:41
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 20:18
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
Odświeżę temat jako, że dostałem już kilka pm'ek z pytaniami o wykonanie wyświetlacza.

Mogę wykonać wyświetlacz biegów do wtryskowych SV. Nie ma znaczenia czy to 650 czy 1000. Za wszystko odpowiada mikrokontroler, nie ma mowy o żadnych gwoździach w czujniku biegu i innych szopkach z alledrogo. Montaż polega na podłączeniu 3 kabli: dwa zasilające i kabelek wyjściowy z czujnika skrzyni biegów (trzeba się wpiąć w kostkę pod siedzeniem). Programowanie polega na wciśnięciu przycisku i przejechaniu się po około 1s na każdym biegu. Koszt ustrojstwa jest zależny przede wszystkim od "wyposażenia" czyt. rodzaj i wielkość wyświetlacza, fotorezystor i inne bajki. Na pewno nie przekroczy 100zł.

Teraz pytanie do Was: kto byłby ewentualnie chętny? I nawet ważniejsze: co chcielibyście widzieć w takim urządzonku? Jaka wielkość wyświetlacza? Ściemnianie po zmroku itp pierdoły?

_________________
SV1000S K3
Za motórem panny sznurem :->


10 sie 2010, o 20:42
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:07
Posty: 707
Lokalizacja: Kraków
Płeć: mężczyzna
Moto: Sprint ST
Post Re: Wyswietlacz biegów
A jak to chcesz realizować? pomiar napięcia z GPS'a? Jeśli tak to po co programowanie? Chcesz uwzględnić ewentualne spadki napięcia po drodze, czy jakiś inny niecny plan masz?
btw, wydaje mi się, że jeśli już chcesz tam wrzucać procka, to warto byłoby ten kabelek z GPSa po prostu przeciąć i podpiąć do procka, a na drugi koniec (ten idący do ECU) wystawiać przez DAC zmodyfikowane wartości- taki software'owy TRE ;)
Regulacja jasności dobra rzecz. Co do rozmiaru wyświetlacza to 20-25mm wydaje mi się sensowne.

_________________
Obrazek
SV650S K6


10 sie 2010, o 21:05
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:22
Posty: 7755
Lokalizacja: WPR
Płeć: mężczyzna
Moto: TT1050
Post Re: Wyswietlacz biegów
Piszę się na takie urządzenie :) Bardzo chętnie widziałbym go z fotorezystorem. A sam wyświetlacz najchętniej wysłałbym Ci, żebyś dorobił do niego resztę elektroniki :P Mam malutki wyświetlacz wkomponowany w zegary V-stroma, tylko napędzany z prędkościomierza/obrotomierza, więc wolałbym zmienić elektronikę na taką, która pobiera sygnał z czujnika ;)

_________________
Triumph Tiger 1050 << bikepics


10 sie 2010, o 21:08
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:26
Posty: 683
Lokalizacja: WPR
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
To i ja się piszę ;)

_________________
Alembic Essence 5, SV 650S K6 ----> Yamaha FZ1 2006r.


10 sie 2010, o 21:22
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 20:18
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
@SweetNoise Owszem - pomiar napięcia. Programowanie mimo wszystko jest potrzebne. Jak wspomniałeś, spadki napięcia i wszelkie inne niedociągnięcia, różnice w instalacji, to wszystko wpływa na niemożność ustawienia jednolitego napięcia dla każdego motocykla. Poza tym przejażdżka po 1s na każdym biegu jest raczej mało kłopotliwa :P O tym TRE też myślałem. Można by zrobić coś na wzór map zapłonu z nowszych Suzuki. Najsłabsza kombinacja nie dawałaby wcale maksymalnej mocy, średnia standard, a najmocniejsza załączałaby mapę zapłonu 6 biegu na stałe.

@lasooch Troszkę niechętnie z takimi przeróbkami. Nie mam za bardzo ochoty projektować od podstaw płytki dla każdego osobno. Proponuje ustalić dwie wersje tego wyświetlacza. Jedną "ekonomiczną" - coby wyszło jak najtaniej, drugą - to już z dodatkami, jakie się podobają. Fotorezystor - nie ma nawet pół problemu.

_________________
SV1000S K3
Za motórem panny sznurem :->


10 sie 2010, o 21:34
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 maja 2010, o 17:03
Posty: 496
Lokalizacja: warszawa/otwock
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650N K6 sprzedany
Post Re: Wyswietlacz biegów
W sumie też jestem zainteresowany (z fotorezystorem), dziś znowu szukałem siódemki :mrgreen: a co to urządzonko może jeszcze robić?

_________________
Przekaż 1% podatku na zakup mojego nowego sprzęta


"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"


10 sie 2010, o 21:35
Zobacz profil
rowerzysta
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 lut 2010, o 18:44
Posty: 47
Lokalizacja: Swarzędz
Płeć: mężczyzna
Moto: SV 650S K5
Post Re: Wyswietlacz biegów
Też jestem chętny na taki wyświetlacz.

_________________
http://bikepics.com/members/ltwin000/
http://motokoszulka.cupsell.pl/


10 sie 2010, o 21:43
Zobacz profil
erotoman-gawędziarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:34
Posty: 3871
Lokalizacja: Otwock
Płeć: mężczyzna
Moto: SV 1000N 2004
Post Re: Wyswietlacz biegów
Czyli ten wyświetlacz o ile dobrze zrozumiałem (nie jestem elektronikiem, wybacz jeśli się mylę) wpinasz w tą kostkę co wpina się TRE? Jeśli tak, to można by zrobić taki wyświetlacz, który miałby wmontowane te oporniki i tranzystorek od TRE odblokowujący całą moc (6 bieg non stop)? Koszt samych oporników z tranzystorkiem to mniej niż 1 zł, ale jakby był TRE z tym wyświetlaczem to jestem pierwszy na liście w zamówieniu :)

PS: Co do wymiarów wyświetlacza chciałbym jak najmniejszy, np. 1 x 2 cm (w Nce te duże krowy wyglądają perfidnie i nie ma ich za bardzo gdzie zamontować :/).

_________________
SVNERWUS


10 sie 2010, o 22:09
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:07
Posty: 707
Lokalizacja: Kraków
Płeć: mężczyzna
Moto: Sprint ST
Post Re: Wyswietlacz biegów
Razor, właśnie cały knif polega na tym, że procek może tu poudawać te oporniki ;-)
Co do rozmiaru to możesz mieć nawet 10mm wysokości znaku, ale pytanie czy to nie za małe...
Mnie kusiło wiosną, żeby samemu to zmajstrować, ale chroniczny brak czasu nie pozwala, także chyba też bym się pisał.

_________________
Obrazek
SV650S K6


10 sie 2010, o 22:12
Zobacz profil
mundrek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50
Posty: 1758
Lokalizacja: Rybnik
Płeć: mężczyzna
Moto: sv1k/ 748SP
Post Re: Wyswietlacz biegów
No ja bym się pisał - jakiś drobny wyświetlacz ok 20x25mm a nawet i 20x10 jest w miarę spoko. Za kilkadziesiąt można brać - bajery z TRE (mam nadzieję że na cykcyrykcyk) i fotorezystory wręcz wskazane :)

_________________
I wy, o których zapomniałem,
Lub pominąłem was przez litość,
Albo dlatego, że się bałem,
Albo, że taka was obfitość...


10 sie 2010, o 22:38
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2010, o 13:06
Posty: 171
Lokalizacja: Lębork
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
Ja tez bym się pisał na takie ustrojstwo.

_________________
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
naprawdę...
aż ciężko ich czasem wyprzedzić...


:forum: SV 1000S BlueBitch by HanysX my Ex :forum:


11 sie 2010, o 08:36
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 20:18
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
Z rozmiarami nie przesadzajmy ;) W końcu troszkę rzeczy trzeba upchnąć na płytkę. Taki:
Obrazek
to absolutne minimum. Na mniejszej płytce na pewno się nie zmieszczę.

@SweetNoise - Nie wiem czy jest sens wstawiać napięcia z przetwornika DAC. Nie wiem jak zachowywałoby się ECU z takim zabiegiem. Raczej dodam wbudowany tranzystorek i opornik/oporniki.

@fibat - Żadnych dodatkowych funkcji nie przewiduję.

_________________
SV1000S K3
Za motórem panny sznurem :->


11 sie 2010, o 08:56
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 kwi 2010, o 15:36
Posty: 198
Lokalizacja: Lublin
Płeć: kobieta
Post Re: Wyswietlacz biegów
To i ja bym się pisała, jako że się nie znam kompletnie na elektronice (a ponoć powinnam) i nie wiem o czym mówicie, to się zgadzam na wszystko :) Ale profilaktycznie zapytam o co chodzi z tym ściemnieniem po zmroku (bo nie wiem czy chcę wersję bieda czy wersję full wypas)?

_________________
Życie jest za krótkie żeby je marnować


11 sie 2010, o 10:25
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 kwi 2010, o 20:18
Posty: 289
Płeć: mężczyzna
Post Re: Wyswietlacz biegów
Rozchodzi się o to, żeby w dzień wyświetlacz świecił jaśniej (widoczność przy słońcu), a w nocy ciemniej, żeby nie oślepiał. W moim nie zastosowałem tego ściemniacza i dobrze mi z tym, ale kto co lubi :P

_________________
SV1000S K3
Za motórem panny sznurem :->


11 sie 2010, o 11:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 455 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Zajonc i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL