Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 17 gru 2018, o 12:33

Regulamin działu


Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj lub przejrzyj dział FAQ, może już padła odpowiedz na Twoje pytanie.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów, temat ma jasno określać z czym masz problem i w jakim modelu SV.



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Problem ze ssaniem ("Cold Idle") w SV 1000 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Dołączył(a): 10 sie 2017, o 15:13
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Moto: SV 1000S 2004
Post Problem ze ssaniem ("Cold Idle") w SV 1000
Witam wszystkich.
Zdecydowałem się w końcu zapytać szanowne forum zanim zacznę grzebać przy moto.
Tematem jest tzw. cold idle (ssanie na zupełnie zimnym silniku) w SV 1000S z 2004 r.
Po przekręceniu stacyjki na ON i włączeniu killswitcha na on dźwigienka od ssania najpierw obraca się na maxa, po czym po sekundzie cofa się powiedzmy tak na 2/3 otwarcia.
Moje pytanie brzmi :
Czy szukać przyczyny w którymś czujniku (temp. powietrza w airboxie lub temp. cieczy w termostacie),który przekłamuje wartość temp, czy po prostu źle ustawiona jest wartość napięcia mierzona wg manuala na TP (opisana w dziale Cold idle adjustement) ?

Efektem jest po prostu minimalne ssanie na zupełnie zimnym silniku- nie gaśnie ale ma zdecdowanie za małe obroty do momentu zagrzania silnika (około 1000 obr.)
Doradźcie coś proszę zanim zacznę grzebać przy maszynie, a sezon jeszcze trwa i z racji braku czasu na cokolwiek chciałbym wysłuchać bardziej doświadczonych miłośników SV-ek. :)
Oczywiście zimą się tym zajmę na dobre, ale ciekawość mnie zżera...
Dodam,że mam wyświetlacz biegów z TRE firmy Healtech. I... wydaje mi się ,że problem pojawił się po podłączeniu tego ustrojstwa. Wszelkie połączenia elektryczne sprawdzone, czyściutko i pewnie :)
Suzi błędów nie zgłasza.
Za pomocne uwagi sugestie będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam- Julas.


30 sie 2018, o 21:08
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lis 2010, o 17:51
Posty: 2569
Lokalizacja: SJ
Płeć: mężczyzna
Moto: Sv 650N k3
Post Re: Problem ze ssaniem ("Cold Idle") w SV 1000
Jeśli zasada działania jest identyczna jak w małej, wyreguluj ssanie
W serwisówce masz opisane co i jak (jedna śrubke musisz dokręcić)


1 wrz 2018, o 13:55
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 10 sie 2017, o 15:13
Posty: 16
Lokalizacja: Poznań
Płeć: mężczyzna
Moto: SV 1000S 2004
Post Re: Problem ze ssaniem ("Cold Idle") w SV 1000
Serdeczne dzięki, chciałem się upewnić czy to kwestia regulacji czy np. typowa reakcja na TRE. Ostatnie dni ciepła wykorzystam na latanie, a zimą wezmę się za regulację.
Pozdrawiam Julas.


11 wrz 2018, o 19:59
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 30 sie 2017, o 17:51
Posty: 22
Lokalizacja: Przemyśl
Płeć: mężczyzna
Moto: SV 1000 N
Post Re: Problem ze ssaniem ("Cold Idle") w SV 1000
Przepustnica elektryczna w 1000 tak się zachowują :)
Co do obrotów idle cold mam ten sam efekt po zrobieniu TRE na rezystorze :(


6 gru 2018, o 13:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL