Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 18 lis 2019, o 04:24



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Suzi nie odpala 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Suzi nie odpala
Jak pisałem w przywitalni wracam do jeżdżenia po dwóch latach. Sprawa wygląda następująco:
Moto nie było odpalane ok. 2 lat. Kupiłem nowy akumulator bo stary padł. Motor po pierwszych próbach odpalania chodził tylko na ssaniu i to chwilę tzn. góra 5 sekund. Każde zmniejszenie ssania lub dodania gazu powodowało zgaszenie silnika. Wyjąłem więc gaźniki i je wyczyscilem sprejem do czyszczenia gaźników, wszystkie dysze, iglice. Poskrecalem wszystko jak trzeba. Dysze powykrecalem licząc obroty itd. Dodam ze samych gaźników nie wykrecalem z tych szyn co trzymają je złączone. Spuscilem stare paliwo z baku i przeplukalem bak litre m nowego paliwa. Zalalem bak ok 4 litrami nowego świeżego paliwa. Akumulator naładowalem na maksa.
Po wszystkim zadnej poprawy w odpalaniu. Odpala i chodzi tylko na ssaniu. Dodam że przed przerwą w jeżdżeniu wszystko grało jak należy. Nie było żadnych ale to żadnych problemów. Dodam że motor przed przerwą był po przeglądzie, tzn sprawdzaniu zaworów, synchronizacji gaźników i po prostu jeździł. Zauważyłem że cieknie lekko benzyna z kranika podciśnieniowego pod bakiem(lewa strona) więc na pewno kupię nowe uszczelki ale nie wiem czy to ma wpływ na odpalanie. Zauważyłem też, że wężyk który jest założony na króciec wykorzystywany do synchronizacji nie był zaslepiony więc go zagiąlem i zakleilem izolacją, nie wiem czy to też ma wplyw. Mam nadzieję że jest to w miarę zrozumiałe co napisałem. Nie wiem w sumie co teraz robić. Poproszę o pomoc jeśli komuś przyjdzie coś do glowy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


1 lis 2019, o 20:04
Zobacz profil
SV Rider

Dołączył(a): 20 kwi 2013, o 11:22
Posty: 1441
Lokalizacja: Wrocław<->Głuszyca
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650S '2003
Post Re: Suzi nie odpala
Czy jak zgaśnie po tych 5 sekundach, to w komorach gaźnika wciąż jest paliwo? W Bandicie kolegi był taki sam objaw po zimie, dopiero jak otworzyłem zawór podciśnieniem (z pompki do odpowietrzania hamulców) wszystko wróciło do normy.

Ten wężyk do synchro (o którym piszesz) to jakiś dodany przez Ciebie (jak to robią ludzie w SV, żeby ułatwić synchronizację gaźników czy przepustnic)? Fabrycznie to tam powinny być gumowe kapturki. Może to jest właśnie wężyk otwierający zawór w baku a był niezaślepiony, bo spadł z króćca przy zaworze? Skoro masz wyciek, to coś tam może kapać do komór gaźnika, ale może być tego na tyle mało, że starczy na te "5 sekund na ssaniu"?

Jeżdżę wtryskową, nie sprawdzę "jak u mnie".

_________________
"Cholernie chciało mi się śmiać" Kurt Vonnegut jr


2 lis 2019, o 23:29
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Ten wężyk to na 100% do synchro. Pozostałe wężyki są na swoim miejscu. Wiem że paliwo dochodzi do filterka paliwa zamontowanym między bakiem(kranikiem podciśnieniowym) a gaźnikami (pompką podciśnieniową). Dalej nie wiem co z tym paliwem ale chodzi tylko na ssaniu. Może to jest dobry kierunek z tą zablokowaną pompką. Może jeszcze ktoś się wypowie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


3 lis 2019, o 11:32
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 gru 2013, o 00:50
Posty: 1943
Lokalizacja: SM
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650S'99
Post Re: Suzi nie odpala
martens24 napisał(a):
Ten wężyk to na 100% do synchro. Pozostałe wężyki są na swoim miejscu. Wiem że paliwo dochodzi do filterka paliwa zamontowanym między bakiem(kranikiem podciśnieniowym) a gaźnikami (pompką podciśnieniową). Dalej nie wiem co z tym paliwem ale chodzi tylko na ssaniu. Może to jest dobry kierunek z tą zablokowaną pompką. Może jeszcze ktoś się wypowie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Najłatwiej chyba będzie odpiąć gaźniki od pompki podciśnieniowej, zakręcić rozrusznikiem i zobaczyć czy podaje paliwo.

_________________
Moje BikePics :mylove:
CBR 125R '07-->SV650S '06-->DR350S '91-->RM125 '95-->SV650S '99


4 lis 2019, o 14:03
Zobacz profil WWW
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Dziaku napisał(a):
martens24 napisał(a):
Ten wężyk to na 100% do synchro. Pozostałe wężyki są na swoim miejscu. Wiem że paliwo dochodzi do filterka paliwa zamontowanym między bakiem(kranikiem podciśnieniowym) a gaźnikami (pompką podciśnieniową). Dalej nie wiem co z tym paliwem ale chodzi tylko na ssaniu. Może to jest dobry kierunek z tą zablokowaną pompką. Może jeszcze ktoś się wypowie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Najłatwiej chyba będzie odpiąć gaźniki od pompki podciśnieniowej, zakręcić rozrusznikiem i zobaczyć czy podaje paliwo.
Też na to wpadłem, tylko trochę późno, może faktycznie nie dostaje paliwa. Oby to było przyczyną.



Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


4 lis 2019, o 16:50
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47
Posty: 2294
Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650N AD2000
Post Re: Suzi nie odpala
I przy okazji wymień świece - na pewno nie one powodują problemy, ale sądzę, że się do tego dokładają.


4 lis 2019, o 18:25
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Sprawdziłem, paliwo jednak dochodzi do gaźników. Po zdjęciu wężyka tuż przed gaźnikami i w miarę jak kręci rozrusznik pompa podaje paliwo bardzo dobrze.

Zauważyłem następujący objaw może pomocny dla kogoś w wyjaśnienieniu. Silnik nie chciał odpalić na ssaniu to odpalalem dodając gazu i wtedy zapalił ale mocno strzelał w tłumik z którego nawet ogień leciał. Może to w wyniku zalania nie wiem. Tak więc stoję w miejscu z tym motorem.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


5 lis 2019, o 00:06
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58
Posty: 3561
Lokalizacja: Petrisvilla
Płeć: mężczyzna
Moto: X11
Post Re: Suzi nie odpala
Może masz gdzieś nieszczelność i zasysa Ci lewe powietrze. Spróbuj plakiem albo czyścikiem do gaźników popsikać okolice gaźników i sprawdź czy choć trochę się zmieni praca silnika jak już odpalisz.

_________________
SV650 => X11 :kerm:


5 lis 2019, o 09:22
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Janek87 napisał(a):
Może masz gdzieś nieszczelność i zasysa Ci lewe powietrze. Spróbuj plakiem albo czyścikiem do gaźników popsikać okolice gaźników i sprawdź czy choć trochę się zmieni praca silnika jak już odpalisz.
Ok dzięki tak zrobię.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


5 lis 2019, o 13:40
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2016, o 09:00
Posty: 629
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650S 2002
Post Re: Suzi nie odpala
Co to za filtr paliwa? W gaznikowej nie ma filtra. Weź go wyrzuć.

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka


5 lis 2019, o 16:20
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
kuchar napisał(a):
Co to za filtr paliwa? W gaznikowej nie ma filtra. Weź go wyrzuć.

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka
Czemu go wyrzucać?Zawsze to chyba dodatkowe ochrona. Założony jest od kilku lat i nie było z tego powodu problemów. Oczywiście mogę się mylić więc pytam.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


5 lis 2019, o 16:52
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2016, o 09:00
Posty: 629
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650S 2002
Post Re: Suzi nie odpala
Teoretycznie dodatkowa ochrona ale nieprzewidziana przez konstruktora. Pamiętam, że już były tu opisywane podobne problemy i chyba kilka razy po pozbyciu się filtra pozbyto się i problemu. Zawsze jak to nie pomoże to filtr założysz.

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka


5 lis 2019, o 17:39
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58
Posty: 3561
Lokalizacja: Petrisvilla
Płeć: mężczyzna
Moto: X11
Post Re: Suzi nie odpala
kuchar napisał(a):
Teoretycznie dodatkowa ochrona ale nieprzewidziana przez konstruktora. Pamiętam, że już były tu opisywane podobne problemy i chyba kilka razy po pozbyciu się filtra pozbyto się i problemu. Zawsze jak to nie pomoże to filtr założysz.

Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka
Popieram :taak: Pakowanie filtrów z komarka ma sens jeśli ma się w baku syfilis i bak to kupa zardzewiałego złomu, w każdym innym wypadku to bez sensu. Gaźniki posiadają siateczkę na wlocie na zawór iglicowy na paprochy. Dodatkowo na wlocie kranika podciśnieniowego też jest siateczka wewnątrz baku. Nie ma co przesadzać z tymi dodatkowymi filtrami bo więcej z nich szkody niż pożytku.

_________________
SV650 => X11 :kerm:


6 lis 2019, o 09:11
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Jak mi się uda uruchomić silnik(jeżeli wogóle) to może faktycznie wyrzuce ten dodatkowy filterek.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


6 lis 2019, o 16:53
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Odkręciłem świece na tylnym cylindrze i była zalana. Wyczyściłem i założyłem spowrotem. Świecy na pierwszym garze nie odkręciłem jeszcze bo trochę więcej zachodu z odkręceniem, chyba trzeba poluzować i przesunąć do przodu chłodnice, odkręcić klakson i sam wiatrak tak??

Motocykl odpala ale tylko z dodawaniem gazu manetką i oczywiście gaśnie po odłączeniu gazu. Ale co zauważyłem, chyba 'chodzi' tylko tylny gar(ten w którym czyściłem swiecę) bo ten jest gorący a przedni ledwo letni czy ciepły. Silnik chodzi nierówno i słychać głośny stuk i moto gasnie. Myślicie że tak może być i tym samym wymiana obu świec na początek??

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


6 lis 2019, o 23:25
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58
Posty: 3561
Lokalizacja: Petrisvilla
Płeć: mężczyzna
Moto: X11
Post Re: Suzi nie odpala
Żeby wykręcić przednią świecę, pierwsze odkręć wiatrak, klakson i chłodnicę. Chłodnicę ostrożnie przesuń poniżej dekla przedniej głowicy. Wtedy będziesz miał dobry dostęp.
Skoro zalewa Ci tylną świecę to znaczy, że gaźnik leje. Trzeba sprawdzić ustawienia dysz wolnych obrotów i czy zawór iglicowy domyka komorę pływakową.
Trzeba by jeszcze sprawdzić iglicę i linki od ssania, możliwe, że się zawieszają.
Pierwsze ogarnij gaźniki a potem bierz się za świecę bo jeśli będzie zalewać świece to wykończysz nowe.
Na początek wykręć obie i sprawdź czy masz dobrą iskrę na każdym. Jak sprawdzisz gaźniki czy nie leją to wymień obie świece na nowe.
Zalane świece są do wymiany.

_________________
SV650 => X11 :kerm:


7 lis 2019, o 09:28
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Janek87 napisał(a):
Żeby wykręcić przednią świecę, pierwsze odkręć wiatrak, klakson i chłodnicę. Chłodnicę ostrożnie przesuń poniżej dekla przedniej głowicy. Wtedy będziesz miał dobry dostęp.
Skoro zalewa Ci tylną świecę to znaczy, że gaźnik leje. Trzeba sprawdzić ustawienia dysz wolnych obrotów i czy zawór iglicowy domyka komorę pływakową.
Trzeba by jeszcze sprawdzić iglicę i linki od ssania, możliwe, że się zawieszają.
Pierwsze ogarnij gaźniki a potem bierz się za świecę bo jeśli będzie zalewać świece to wykończysz nowe.
Na początek wykręć obie i sprawdź czy masz dobrą iskrę na każdym. Jak sprawdzisz gaźniki czy nie leją to wymień obie świece na nowe.
Zalane świece są do wymiany.
Dzięki za odpowiedź. Wizualnie jak powinna wyglądać dobra iskra w Sv i czy prawidłowy modek świec to NGK CR8E ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


7 lis 2019, o 10:59
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58
Posty: 3561
Lokalizacja: Petrisvilla
Płeć: mężczyzna
Moto: X11
Post Re: Suzi nie odpala
martens24 napisał(a):
Janek87 napisał(a):
Żeby wykręcić przednią świecę, pierwsze odkręć wiatrak, klakson i chłodnicę. Chłodnicę ostrożnie przesuń poniżej dekla przedniej głowicy. Wtedy będziesz miał dobry dostęp.
Skoro zalewa Ci tylną świecę to znaczy, że gaźnik leje. Trzeba sprawdzić ustawienia dysz wolnych obrotów i czy zawór iglicowy domyka komorę pływakową.
Trzeba by jeszcze sprawdzić iglicę i linki od ssania, możliwe, że się zawieszają.
Pierwsze ogarnij gaźniki a potem bierz się za świecę bo jeśli będzie zalewać świece to wykończysz nowe.
Na początek wykręć obie i sprawdź czy masz dobrą iskrę na każdym. Jak sprawdzisz gaźniki czy nie leją to wymień obie świece na nowe.
Zalane świece są do wymiany.
Dzięki za odpowiedź. Wizualnie jak powinna wyglądać dobra iskra w Sv i czy prawidłowy modek świec to NGK CR8E ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
CR8E są ok, lepsze są CR8EIX ale nie ma potrzeby pakowania irydowych jak nie chcesz.
Jak wykręcisz obie świece to połóż obie tak żeby stykały się korpusem z masą motocykla i zakręć rozrusznikiem. Iskra powinna pojawiać się równomiernie
Oglądnij sobie jak pojawiają się iskry na filmiku np tutaj http://www.youtube.com/watch?v=0_MrBbJoklw
Ale to da Ci info tylko czy iskra jest. Czasami iskra potrafi się pojawiać a i tak będzie za słaba żeby poprawnie zapalać mieszankę.
Tutaj pomoże wymiana świec na nowe ale trzeba uważać żeby znowu ich nie zalać.
Dlatego tak ważne jest sprawdzenie czy zawór iglicowy nie przepuszcza, czy dysza wolnych obrotów jest dobrze ustawiona oraz czy zawór ssania się domyka prawidłowo.
Jeśli gaźnik już będzie ok to świece i tak i tak do wymiany na nowe i wtedy będziesz w stabilnym punkcie w którym albo będzie palił normalnie albo będzie można dalej myśleć.

_________________
SV650 => X11 :kerm:


7 lis 2019, o 12:08
Zobacz profil
rowerzysta

Dołączył(a): 28 lip 2017, o 16:54
Posty: 17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: mężczyzna
Moto: sv 650 N 2000 r.
Post Re: Suzi nie odpala
Janek87 napisał(a):
martens24 napisał(a):
Janek87 napisał(a):
Żeby wykręcić przednią świecę, pierwsze odkręć wiatrak, klakson i chłodnicę. Chłodnicę ostrożnie przesuń poniżej dekla przedniej głowicy. Wtedy będziesz miał dobry dostęp.
Skoro zalewa Ci tylną świecę to znaczy, że gaźnik leje. Trzeba sprawdzić ustawienia dysz wolnych obrotów i czy zawór iglicowy domyka komorę pływakową.
Trzeba by jeszcze sprawdzić iglicę i linki od ssania, możliwe, że się zawieszają.
Pierwsze ogarnij gaźniki a potem bierz się za świecę bo jeśli będzie zalewać świece to wykończysz nowe.
Na początek wykręć obie i sprawdź czy masz dobrą iskrę na każdym. Jak sprawdzisz gaźniki czy nie leją to wymień obie świece na nowe.
Zalane świece są do wymiany.
Dzięki za odpowiedź. Wizualnie jak powinna wyglądać dobra iskra w Sv i czy prawidłowy modek świec to NGK CR8E ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
CR8E są ok, lepsze są CR8EIX ale nie ma potrzeby pakowania irydowych jak nie chcesz.
Jak wykręcisz obie świece to połóż obie tak żeby stykały się korpusem z masą motocykla i zakręć rozrusznikiem. Iskra powinna pojawiać się równomiernie
Oglądnij sobie jak pojawiają się iskry na filmiku np tutaj http://www.youtube.com/watch?v=0_MrBbJoklw
Ale to da Ci info tylko czy iskra jest. Czasami iskra potrafi się pojawiać a i tak będzie za słaba żeby poprawnie zapalać mieszankę.
Tutaj pomoże wymiana świec na nowe ale trzeba uważać żeby znowu ich nie zalać.
Dlatego tak ważne jest sprawdzenie czy zawór iglicowy nie przepuszcza, czy dysza wolnych obrotów jest dobrze ustawiona oraz czy zawór ssania się domyka prawidłowo.
Jeśli gaźnik już będzie ok to świece i tak i tak do wymiany na nowe i wtedy będziesz w stabilnym punkcie w którym albo będzie palił normalnie albo będzie można dalej myśleć.
Na razie kupie zwykłe świece. Później jak coś lepsze irydowe. Mam takie w aucie i chwale sobie. Mam nadzieję, że problem będzie rozwiązany.

Dzięki ogromne za pomoc i za poświęcony czas[WHITE SMILING FACE]️.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


7 lis 2019, o 13:00
Zobacz profil
SV Rider
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47
Posty: 2294
Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650N AD2000
Post Re: Suzi nie odpala
Daj znać, jak postępy idą.


9 lis 2019, o 17:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL