Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 24 maja 2019, o 15:32



Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Moto nie odpala - rozrusznik ? 
Autor Wiadomość
pieszy

Dołączył(a): 8 lip 2018, o 08:57
Posty: 7
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650 1999
Post Moto nie odpala - rozrusznik ?
Witam

Mam problem z moto, bo nie chce odpalić. W zeszłym roku też mi się tak ze 3 razy zrobiło. Przyszedłem rano i nie zaskoczył, poczekałem chwilę, coś tam go przepchnąłem i zaskoczył. Innym razem nie odpalił rano w ogóle, ale po południu od strzała. A dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie chciałem go odpalić i znowu to samo. AQ jest nowe (wymieniłem razem z przekaźnikiem) i naładowane. Mam wrażenie, że to wina rozrusznika, bo tak jakby się zawiesił, bo cyknie i nie kręci dalej. Żeby lepiej to zobrazować to podpinam link do pobrania filmiku z google drive. -> https://drive.google.com/open?id=1dsJJR ... i5wWJfHNpT


4 mar 2019, o 23:07
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 cze 2018, o 08:25
Posty: 222
Lokalizacja: Kraków
Płeć: mężczyzna
Moto: SV 650S 1999
Post Re: Moto nie odpala - rozrusznik ?
Hej
Sprawdź napięcie na akumulatorze w momencie rozruchu. Jak spada poniżej 9V to akumulator ma za mały prąd rozruchowy i jest do zmiany. Spróbuj dać bezpośrednio akumulator do rozrusznika żeby wyeliminować instalacje motocykla (+ daj na rozrusznik minus na masę silnika tylko zrób porządne połączenie a nie jakimiś ciękimi kabelkami) i zobacz jak kręci. Ja też myślałem że rozrusznik wyciągnąłem i wszystko było ok. Zobaczę co będzie jak władzę nowy akumulator. Akumulator oddałem na gwarancję... ciekawe co powiedzą. Oczywiście jestem 3 tyg bez akumulatora bo wysłany do producenta ekspertyza...uziemiony bez moto :(


5 mar 2019, o 10:54
Zobacz profil
pieszy

Dołączył(a): 8 lip 2018, o 08:57
Posty: 7
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650 1999
Post Re: Moto nie odpala - rozrusznik ?
Dzięki za wskazówki. Dzisiaj po pracy sprawdzę. Chociaż aq powinien być sprawny, nawet całego sezonu nie przejeździł, a zimował w domu i był podładowywany. Dam znać jak z napięciem. Tak jeszcze dopytam, jakieś konkretne wskazówki, co mogę zauważyć jak zabiorę się za rozrusznik? Szczotki mają jakoś szczególnie wyglądać (nie za krótkie?), na tulejkach nie powinno być luzu, coś jeszcze?


5 mar 2019, o 11:08
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 cze 2018, o 08:25
Posty: 222
Lokalizacja: Kraków
Płeć: mężczyzna
Moto: SV 650S 1999
Post Re: Moto nie odpala - rozrusznik ?
Tak samo miałem jak Ty akumulator kupiony w lipcu w listopadzie wyciągnięty, zimowany w domu i co miesiąc podłączany do prostownika i padaka.... nie mów że ta sama firma Powerbat? Rozrusznik wyciągasz- odkręcasz przewód + od rozrusznika, potem 2 śrubki 8-ki, uwaga rozrusznik chodzi w oleju więc jak go nie spuścisz to poleci przez otwór po rozruszniku. Wyciągając go pasuje się zaopatrzyć w nowy oring uszczelniający żeby nie ciekło potem z tego miejsca. Po wyciągnięciu rozbierz. Pamiętaj o kolejności podkładek poukładaj sobie w takiej kolejności jak wyciągasz. Sprawdź czy szczotki nie są za krótkie i czy sprężyny szczotek dobrze dociskaja oraz czy niema przebicia.
Obrazek

Obrazek


5 mar 2019, o 12:59
Zobacz profil
pieszy

Dołączył(a): 8 lip 2018, o 08:57
Posty: 7
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650 1999
Post Re: Moto nie odpala - rozrusznik ?
Super, dzięki za manual. Pewnie wieczorem podrzucę zdjęcia z rozebranego rozrusznika.


5 mar 2019, o 13:05
Zobacz profil
pieszy

Dołączył(a): 8 lip 2018, o 08:57
Posty: 7
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650 1999
Post Re: Moto nie odpala - rozrusznik ?
Znowu się to stało, a mianowicie moto odpaliło od strzała, bez żadnego problemu. Ewentualne rozebranie rozrusznika zostawiam sobie na weekend, będę informował o postępach.


6 mar 2019, o 09:07
Zobacz profil
motocyklista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lip 2013, o 11:26
Posty: 108
Lokalizacja: Kraków
Płeć: mężczyzna
Moto: SV650N K2
Post Re: Moto nie odpala - rozrusznik ?
Miałem to samo, winny był rozrusznik, szczotka była już za krótka, można wymienić, kupić inne, dociąć tak żeby pasowała w prowadnice, przylutować, jak tylko cyka przy rozruchu wrzucasz bieg i ruszasz motocyklem do tyłu tak żeby rozrusznik ustawił się w innym położeniu.


6 mar 2019, o 16:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL