| Autor | Wiadomość | 

| lasooch SV Rider 
 Moto: TT1050
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?|  |  |  |  |  | Cytuj: Jeśli widzisz tę kobietę obracającą się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, używasz prawą półkule mózgu.Jeśli widzisz to inaczej, używasz lewą półkulę mózgu.

Niektóre osoby widzą tę kobietę obracającą się w obie strony, ale większość osób widzi obrót kobiety  w jednym kierunku.

Eksperymenty wykazuje, dwie różne interpretacje kierunku obrotu co wskazuje na aktywności konkretnej półkuli mózgu która jest odpowiedzialna za sposób myślenia.

Lewej półkuli mózgu---Prawej półkuli mózgu
 Logiczny---Losowy
 Sekwencyjny---Intuicyjny
 Racjonalny---Holistyczny
 Analityczny---Syntezowy
 Obiektywny---Subiektywny
 Wyglądający na część---Wyglądający na całości

Większość osób ma odrębne preferencje dla jednego z tych stylów myślenia. Niektórzy jednak są wykazują cechy myślenia charakterystyczne dla obu półkul mózgowych w równym stopniu.

Ogólnie rzecz biorąc, system szkolnictwa kładzie nacisk na myślenie lewą półkulą mózgu, przy jednoczesnym ograniczeniu pracy prawej półkuli mózgu.

Nauczyciele będąc lewo-pół-mózgowcami tworzą na dowolnych przedmiotach tematy lekcji w których trzeba koncentrować się na myśleniu logiczym, analizie, i dokładności.
 Natomiast prawo-pół-mózgowcy z drugiej strony, koncentrują się na estetyce, uczuciach, i kreatywności.

Jeśli spojrzysz daleko lub będziesz oddychał inną dziurką nosa intensywniej, może przełączyć się z jednego do drugiego kierunku obrotu.
 |  |  |  |  |  | 

| 

| 6 lip 2010, o 18:08 | 

| 

|  | 

| VjankuV SV Rider 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Jak dla mnie zawsze w prawo  _________________
 Suzuki SV 650 N 2000r.
 Janku bikes

| 

| 7 lip 2010, o 15:56 | 

| 

|  | 

| Razor erotoman-gawędziarz 
 Moto: SV 1000N 2004
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Ja pierdziele    Miałem to w tamtym roku na jednym z przedmiotów na studiach "Marketing reklamy i promocji". To jest test psychologiczny. Ludzie, którzy na pierwszy rzut oka widzą, że baletnica kręci się w prawo są bardziej wrażliwi na aspekt kulturalny, duchowy i artystyczny w życiu, ludzie którzy od razu zauważają, że kręci się w lewo podchodzą bardziej analitycznie do życia, wszystko przeliczają, lepiej sobie radzą w ekonomii i zarządzaniu finansami. Tu chodzi o to jak mózg danego człowieka funkcjonuje, które części jego są lepiej rozwinięte (Pamiętam jak cała grupa siedziała i 10 min wpatrywała się w ten GIF przekrzykując się w którą stronę ona się kręci)._________________
 SVNERWUS

| 

| 7 lip 2010, o 17:20 | 

| 

|  | 

| Tomek SV Rider 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?W moim przypadku to się nie sprawdza, jest wręcz odwrotnie._________________
 Pozdrawiam!

| 

| 7 lip 2010, o 17:22 | 

| 

|  | 

| Sol SV Rider 
 Moto: *
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Zabawnie było jak z Łasoochem zobaczyliśmy tego gifa i ja widziałam, że baletnica obraca się w prawo a on, że w lewo i za cholerę nie mogliśmy siebie nawzajem przekonać    Widać jacy dopasowani do siebie jesteśmy  _________________
 A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu!

www.pustamiska.pl - nakarm zwierzaka.

| 

| 7 lip 2010, o 18:08 | 

| 

|  | 

| selisek SV Rider 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?A ja coś mam rozdwojenie jaźni. Wczoraj pamiętam, że ciągle w lewo się obracała. Dzisiaj ciągle w prawo  _________________
 Suzuki SV 650 99' - niebieska

| 

| 7 lip 2010, o 20:11 | 

| 

|  | 

| pcc motocyklista 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?To pewnie siła Coriolisa...  _________________
 Chi va piano, va lontano...

| 

| 7 lip 2010, o 20:40 | 

| 

|  | 

| mprzyby2 motocyklista 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Ściema jedna wielka. The illusion has been incorrectly[3]  identified as a scientific personality test that supposedly reveals which hemisphere of the brain is dominant in the observer. Under this unproven interpretation, it has been popularly called the Right Brain–Left Brain test,[4]  and was widely circulated on the Internet during late 2007 to early 2008.http://en.wikipedia.org/wiki/The_Spinning_Dancer_________________
 eN jak Niebieska K3:-D

| 

| 8 lip 2010, o 10:03 | 

| 

|  | 

| mprzyby2 motocyklista 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Może zaleci offtopikiem ale podobna zabawa.  Które pole na szachownicy jest ciemniejsze?  A czy B? Przyjrzyj się i nie daj się zwieść! A potem sprawdź w paint'cie albo photoshopie. Ja się zdziwiłem._________________
 eN jak Niebieska K3:-D

| 

| 8 lip 2010, o 10:11 | 

| 

|  | 

| Owca007 spamOWCA 
 Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
 Moto: BMW + szpera :)
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Z tą podpowiedzią to mówię, że B jest ciemniejsze od A   ._________________
 Jak czegoś dusz pragnie to gg 1487770

| 

| 8 lip 2010, o 10:19 | 

| 

|  | 

| Sol SV Rider 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Są w identycznym kolorze    ale złudzenie niesamowite._________________

| 

| 8 lip 2010, o 10:35 | 

| 

|  | 

| bartek.71 motocyklista 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?A widzieliście jak to zrobili z tą baletnicą na wiki? Ona się obraca w zakresie 180 stopni raz w jedną raz w drugą. Najpierw widziałem kręcącą się w prawo ale po chwili nauczyłem się ją kręcić w obie strony - patrząc na cień stopy (zewnętrznej). _________________
 Przebieg: 5,8k

| 

| 9 lip 2010, o 10:39 | 

| 

|  | 

| stigv8 motocyklista 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Jaka faza      na pierwszy rzut oka kręci się w prawo    Ale jak się przyjrzeć to się kręci w obie    Zależy jak się spojrzy      A co do tego drugiego obrazka to jeden kolor    W Paincie sprawdzić można jak ktoś nie wierzy hehe   _________________
 "Od zera do setki w sekundy rwiesz trzy,
 Runęły granice, pędzisz ile sił..."

| 

| 9 lip 2010, o 14:51 | 

| 

|  | 

| wasior SV Rider 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Dwie godziny wczoraj się w to g... patrzyłem. Robiłem zeza, stawałem na głowie, itd. Spocony poddałem się, nie da rady, kręciła się tylko w prawo. Dzieki dzisiejszej podpowiedzi kilka postów wyżej postanowiłem zmusić lewą półkulę do wysiłku. Zamknąłem prawe oko. No i ta pieprzona kukiełka wywinęła orła w lewo, a ja razem z nią! W głowie mi się zakręciło. Po otwarciu prawego oka wszystko wraca do normy. No nie ma bata, lewa półkula to śpi i mnie     Jestem skazany na ta pieprzoną prawą   _________________
 SV605s 2002

| 

| 20 lip 2010, o 15:17 | 

| 

|  | 

| wasior SV Rider 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Jest dla mnie nadzieja:http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiruj%C4%85ca_tancerkaZłudzenie to było błędnie[3]  uznawane za test psychologiczny, który miał wskazywać, która półkula mózgu jest u obserwatora dominująca[4] _________________
 SV605s 2002

| 

| 20 lip 2010, o 15:24 | 

| 

|  | 

| koksik_sv650n SV Rider 
 Moto: zamiana na 750
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Daje rękę, że zmienia kierunek! Na 100%! _________________
 na radyjku znany jako świr z czerwonej pandy...
  THUG LIFE 

| 

| 20 lip 2010, o 16:30 | 

| 

|  | 

| vikus Błękitnookie ADHD 
 Moto: Monster 696
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Nie ona zmienia kierunek tylko heh nasz mózg..... _________________
 Such a nice day... Please don't fuck it up!
 Ducati Monster 696
 Suzuki SV 650s K4
 Adnotacja_01: jestem cholerykiem.
 Adnotacja_02: B RH-
 http://www.svforum.pl

| 

| 20 lip 2010, o 18:41 | 

| 

|  | 

| miro_sax motocyklista 
 Moto: Honda Hornet '09
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Jak patrze pierwszy raz kręci się w lewo jak się skupie na jej cieniu zaczyna się kręcić w prawo. Jak znów skupie się na cieniu to znów w lewo itd. _________________
 Honda CB600F Hornet '09
 Jawa 50 Mustang '72

| 

| 21 lip 2010, o 23:17 | 

| 

|  | 

| Sol SV Rider 
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?No nie wiem... Jeśli nawet profesor renomowanej uczelni na zajęciach prezentuje test baletnicy, to jestem bardziej skłonna wierzyć jemu niż wikipedii, którą można samemu edytować  _________________

| 

| 23 lip 2010, o 14:18 | 

| 

|  | 

| koksik_sv650n SV Rider 
 Moto: zamiana na 750
   |   Re: W którą stronę kręci się baletnica?Ja uważam że zmienia kierunek, jak ktoś nie wierzy niech sam spróbuje cały czas kręcić się w jedną stronę   _________________
 na radyjku znany jako świr z czerwonej pandy...
  THUG LIFE 

| 

| 23 lip 2010, o 15:25 | 

| 

|  |