Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 1 lis 2024, o 04:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
No i ja sobie upadłem :( 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV1000S 2005
Post No i ja sobie upadłem :(
Właściwie długo nie pisałem bo byłem za mocno wk..iony, wściekły, sfrustrowany i w ogóle błee.

Stało się to dokładnie 2 lipca 2010. Miałem z Radomia sobie jechać do Warszawy do roboty w piątkowy dzień (bo codziennie do Warszawy pociągiem do roboty latam). Ale właśnie tego dnia postanowiłem śmignąć na moto. Umówiłem się z kumplem (on ma Thundercata) na stacji paliw na wylocie z Radomia. Trochę się spóźniłem bo poprzedniego dnia wieczorem jeszcze wyjmowałem akumulator, żeby go podładować. Rano jednak zeszło mi trochę dłużej z założeniem aku niż sobie zaplanowałem w związku z tym spóźniłem się trochę na stację. Jak się zatrzymałem to zobaczyłem na komórce sms-a, że kolega już pojechał. No to cóż, zatankowałem i rura...

Już za Jankami (przed Warszawą) dogoniłem kolegę (tylko dlatego, że jeszcze po drodze się zatrzymał i dzwonił do mnie ale ja już jechałem i nie słyszałem). No i oczywiście standardowo zasalutowałem i jedziemy sobie. W pewnym momencie jakieś światła. No to zatrzymujemy się i stoimy.
No to zielone i lecim... Gdzieś jakieś 90 km/h i nagle (nie wiem dokładnie czy się zagapiłem, czy spojrzałem gdzieś w bok na chwilę) patrzę a kolega z przodu prawie stoi. Ja klamka (pierwszy raz usłyszałem, że koła motocykla można spiszczeć - myślałem, że spiszczenie oznacza glebę po prostu). Odpuściłem bo widziałem, że nie dam rady się zatrzymać i szybko przeciwskręt na lewy pas. Zawadziłem prawym lusterkiem kolegę w ramię (nic mu się nie stało). Nie pamiętam dokładnie jaka była sytuacja ale jak odbiłem w lewo to zaraz musiałem wracać na pas w prawo (bo chyba jakieś samochody z przodu były). No i jak wracałem na pas, z którego poprzednio odbiłem i byłem złożony w prawo i klamkę za mocno dusiłem to nagle poczułem, że motocykl się ze mną rozstaje. Już w tym momencie nie wierzyłem, że to się dzieje :omg: . Nagle jep i lecę po asfalcie (w momencie upadku pewnie jakieś 60 km/h miałem może). Pamiętam tylko, że sobie tak szorowałem i wkur...łem się w myślach, że ileż można tak jechać. Chciałem wstać ale jeszcze było za szybko więc zrobiłem dwa koziołki.

Niestety motocykl gorzej :( . (z relacji kolegi bo jechał za mną wówczas) Moto upadło na prawą stronę. Następnie na crashpadzie obróciło się poprzecznie kołami do kierunku jazdy no i nastąpiła najkosztowniejsza akcja czyli moto złapało przyczepność kołami, wstało i przewaliło się na lewą stronę i jakoś poleciało bakiem na krawężnik. Ogólnie więc czacha połamana, rama zadupka całkowicie pokrzywiona i plastiki połamane a bak pięknie przejechany na kąt prosty wzdłuż po lewej stronie.

Kolega jednak mówił mi, że miałem dużo szczęścia bo podobno jak szorowałem po asfalcie to leciałem równolegle tak koło 1 metra od kół tira i kumpel się bał, że jak robiłem fikołki to jakoś mnie gibnie pod koła.

Mnie się totalnie nic nie stało. Miałem strój RET BIKE (od tej pory chyba tylko tą markę będę woził na tyłku). Ani jednej rysy na ciele. Jedynie mały siniak na biodrze po prawej. Lekkie pościerania na prawym rękawie kurtki kombinezonu. Lekkie starcia na tyle spodni kombinezonu. Kask nawet jednej rysy nie ma. Prawa rękawica ma tylko delikatne zadrapania od strony nadgarstka.

Oczywiście w kościele już byłem podziękować...

Oczywiście po dzwonku do roboty już nie pojechałem (powiedziałem pracodawcy, że za bardzo wku..iony jestem dziś aby pracować). Wsiadłem na to moto po dzwonie i jeszcze z powrotem wróciłem do Radomia (80-90km). Na początku ostrożnie ale już po iluśdziesięciu kilometrach postanowiłem sprawdzić czy moto nie ma jakichś wibracji i tak sprawdzałem stopniowo aż patrzę na budziku 170 km/h więc zwolniłem i już powoli doturlałem się do domu.

Motocykl już sprzedałem. Wstępnie wycenili mi w serwisie jego naprawę z oryginalnych części na 14000 tysi. Za moto dałem 13000 :) . Obecnie rozglądam się za nową SVką. I już nie mogę się doczekać kiedy znów siądę na moto.

Wniosek taki, że moto ogólnie ogarniam tylko nie w sytuacjach podbramkowych... Przydałby się ABS pewnie dzwona by nie było. Nikomu nie życzę znaleźć się w takiej sytuacji gdzie musi mocno klamkę ściskać na skręcie.

Ale w sumie cieszę się, że nic mi się nie stało.

24 lip 2010, o 16:18
motocyklista

Moto: Z 750
Post Re: No i ja sobie upadłem :(
No to jeszcze Częstochowa! na kolankach ;)

24 lip 2010, o 16:28
Zobacz profil WWW
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
W tym roku jakoś dużo się dzieje :(.

24 lip 2010, o 17:18
SV Rider

Szkoda motocykla, ale super że Tobie nic się nie stało.

24 lip 2010, o 17:24
motocyklista

grzesiek napisał(a):

Nie no do Częstochowy nie będę schodził na kolanka. Już spokojniej będzie ;)

24 lip 2010, o 19:41
Mister Apollo

Moto: Z1000
padek78 napisał(a):
grzesiek napisał(a):

Nie no do Częstochowy nie będę schodził na kolanka. Już spokojniej będzie ;)

Z jajem, dla zdrowia ;)
Dobrze że jesteś cały, prawda jest taka że trzeba ćwiczyć takie manewry.

24 lip 2010, o 19:50
motorowerzysta

Ehhh... strach na bzyka wsiadać - jak pisze Razor ten rok jakiś "dziwny" jest...
Zaraz po powrocie z urlopu jadę na Lotnisko w Skarbimierzu pomęczyć konia - potrenować - hamowania i omijania...
Jak widać tego po prostu nie można zaniedbać... non-stop trening, tak to nazwę...
A pomimo treningu i tak "rider" nie wie czego się spodziewać... ehhh.

Padek78 - nie masz blokady? na jazdę bzykiem... qrka.
Ci mądrzejsi (czasem mądrzejsi inaczej) powiadają, że motocykliści dzielą się na tych przed glebą i po...

Pozdrawiam

24 lip 2010, o 20:07
wywrotowiec

Moto: BIDA
No chłopaku fajnie, że obydwaj cali jesteście :) Przykra sprawa z moto ale to można kupić inne, zdrowia już nie ;)

mail: dzwonek (at) svforum.pl

25 lip 2010, o 13:26
SV Rider

Moto: PW50, CBR600, CR125
Co do Retbike, to nie wynosiłbym go ponad inne marki, ale fakt - obronił się. Po prostu dobry ciuch może dupę uratować. Jeśli dobrze rozumiem (główny post czytałem trochę po łebkach), to tylko poturlałeś się trochę, ale bez protektorów, to i po czymś takim bolałoby cię z każdej strony :( A gdybyś z kolei przywalił, choćby w śmietnik, barierkę, czy krawężnik (nie mówiąc o aucie), to i ochraniacze na nic by się zdały :(
Dobrze, że nic ci nie jest.

A jak moto sprzedawałeś? Grata na części? Do jakiegoś skupy złomizny?
Kiedyś próbowałem sprzedać krzywego GN125. Znalazłem ogłoszenie, że biorą wszystkie powypadkowe, ale okazało się, że chyba tylko duże konie. Wystawiłem go jako "wrak ze sprawnym silnikiem i papierami" i poszło niemal od ręki, w dodatku za grubą kasę :)

25 lip 2010, o 13:52
SV Rider

Moto: MT07
padek78 napisał(a):
Mnie się totalnie nic nie stało.

To w tym wszystkim najważniejsze.
padek78 napisał(a):
I już nie mogę się doczekać kiedy znów siądę na moto.

Ta wypowiedź podoba mi się najbardziej! :spoko:

ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, DR 350S 2014-..., MT-07 2015-..., DR-Z 400SM 2016-...

26 lip 2010, o 10:58
motorowerzysta

Dobrze, że wyszedłeś z tego cało. Szybkiego powrotu na drogi :)

26 lip 2010, o 11:23
SV Rider

Szybkiego powrotu na moto!!

26 lip 2010, o 11:31
motocyklista

pm2z napisał(a):
Co do Retbike, to nie wynosiłbym go ponad inne marki, ale fakt - obronił się. Po prostu dobry ciuch może dupę uratować. Jeśli dobrze rozumiem (główny post czytałem trochę po łebkach), to tylko poturlałeś się trochę, ale bez protektorów, to i po czymś takim bolałoby cię z każdej strony :(

Dopiero z urlopu wróciłem to długo nie widziałem wątku. Co do stroju to miałem protektory takie "pod skórę" (nie te zewnętrzne) na łokciach i kolanach oraz takie jakby skóro-gąbki na biodrach i tyłku. CO do upadku to najpierw dość długo jechałem na tyłku i prawym łokciu. Następnie myślałem że już można wstać ale prędkości było jeszcze troszkę i jeszcze dwa koziołki fiknąłem.

Już się rozglądam za nowym moto :)

4 sie 2010, o 15:28
platynowy down

padek78 napisał(a):
pierwszy raz usłyszałem, że koła motocykla można spiszczeć - myślałem, że spiszczenie oznacza glebę po prostu

No to ja mam albo zjebany motor albo opony, bo u mnie przednie koło piszczy na porządku dziennym.. Mocniejsze hamowanie i już pisk. Chyba w takim razie czas na zmiany (mam dunlop sport coś tam). W życiu nie postawiło mi moto na przednie koło mimo że się nawet o to starałem. Pisk / ślizg i tyle..

W adidaskach, dresach i białych skarpetach by się tak ładnie nie skończyło ;)

5 sie 2010, o 01:35
Zobacz profil WWW
motorowerzysta

W wielu miejscach na forum czytam o pisku opon w motocyklu...
Nie wiem, może ja jakiś melepetny jestem, ale dla mnie to całkiem obce zjawisko!
Nawet przy blokadzie koła nic nie piszczy, a przy ostrym hamowaniu słyszę jedynie przednie tarcze w postaci syko-bzyczenia (otworki tarczy).

Pzdr

5 sie 2010, o 07:03
motocyklista

ROMEL napisał(a):
Padek78 - nie masz blokady? na jazdę bzykiem... qrka.

Zupełnie nie mam takiej blokady. Ja jestem co prawda rozważny i nie jeżdżę na wariata (choć i tak dość ostro, ale nie na wariata!) ale gdzieś dusza "wyścigowca" się u mnie odzywa dlatego po glebie od razu na siodło i jeszcze 80-90 km przejechałem na rozwalonym moto.

Podejrzewam, że po części również dlatego nie mam blokady, bo nic mi się nie stało tak naprawdę poza małym siniakiem (prawie niewidocznym) na biodrze. Gdyby było inaczej to na 100% miałbym blokadę.

Cieszę się, że jest inaczej :) .

Co do zblokowanych kół i pisku to nie wiem czy twardość zawieszenia nie ma tu wpływu gdyż jeździłem na koniu, który miał maksymalnie utwardzone przednie zawieszenie (poprzedni właściciel - ksywa "mic" jeszcze z poprzedniego forum) często zabierał tą sv-kę na tor. Dlatego miała ona mocno sportowy charakter :) .

6 sie 2010, o 10:24
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
A właśnie, co mic'em? Rzadko się odzywał kiedyś, a teraz w ogóle go nie ma? To była czarna Ska z krótkim IXILem.

6 sie 2010, o 13:19
SV Rider

Moto: KTM 790 Adventure R
Gadałem jakoś z nim na wiosnę. MIC kupił sobie GSXa 1400.

6 sie 2010, o 19:35
Zobacz profil WWW
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
A pamiętam jeszcze na starym forum jak założył temat o Yamaszce XJR 1300. Widać padło na Suzuki :)

7 sie 2010, o 22:28
motocyklista

Razor napisał(a):
A właśnie, co mic'em? Rzadko się odzywał kiedyś, a teraz w ogóle go nie ma? To była czarna Ska z krótkim IXILem.

Mic śmiga teraz na Hondzie CRB 600 RR :) . A tą czarną Skę z krótkim IXILem to właśnie ja (niestety :wstyd: :( :sad: ) ją rozchrzaniłem.

8 sie 2010, o 22:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]